Hondentrimsalon Vagebond - Voor alle grote en kleine honden
Parasieten
 
Bij honden kunnen verschillende soorten parasieten voorkomen. De meest voorkomende parasieten die we in de salon tegenkomen zijn oormijt, vlooien en teken.
 
Vlooien.
Vlooien leiden vaak tot heftige jeuk en krabben bij uw hond. Het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn deze kleine watervlugge insecten moeilijk te vinden. Vlooien leven niet op de hond, maar ze eten er alleen maar. Als ze hun buik vol hebben gegeten verdwijnen ze naar de leefomgeving van uw hond. Dit is in de meeste gevallen uw huis. Uit onderzoek is gebleken dat 99% van de vlooien in de omgeving zitten en slechts 1 % op uw huisdier.Er komen twee soorten vlooien voor: de hondenvlo en de kattenvlo.
Hiervan komt de kattenvlo veruit het meeste voor. Om zich te kunnen voortplanten heeft de vlo een bloedmaaltijd nodig.
 
Hierna legt de vlo enige tientallen tot honderden eitjes, die in de directe omgeving (uw huiskamer) op de grond vallen. Na 6-8 weken - bij warm weer veel sneller - hebben zich uit de vlooieneitjes weer nieuwe vlooien ontwikkeld; deze zoeken weer een nieuwe gastheer op. Vooral na vakanties kan dit op grote schaal gebeuren (vlooienplaag !).
 
Aangezien de eieren ook in huis liggen kunnen honden ook in de winter vlooien krijgen.Om aan bloed te komen bijt de vlo een klein bloedvat aan en zuigt het hieruit stromende bloed op. Om te voorkomen dat dit bloed gelijk stolt, spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid. Dit speeksel bevat een eiwit wat de bloedstolling remt.
 
Sommige dieren vertonen echter een allergie voor vlooienspeeksel, waardoor een vlooienbeet er voor kan zorgen dat het dier zich gedurende 5-7 dagen geen raad weet van de jeuk. Ook oude - vroegere - bijtplekken kunnen na een nieuwe beet gaan meedoen met de reactie! Honden bijten dan delen van de huid kapot, vaak tot bloedens toe.
 
Wat kan uw trimsalon hieraan doen?
Als de hond vlooien heeft stop ik deze gelijk in bad. Daar wordt de hond in een speciale vlooienshampoo gewassen. Zo wordt de hond weer vlo vrij mee naar huis genomen. Ik adviseer de klant wel om de hond alsnog een pipetje te geven en eventueel het huis te behandelen tegen een vlooienplaag.
 
Oormijt
Vele oorontstekingen bij huisdieren, zo niet de meeste worden veroorzaakt door een oormijt. Een oormijt is een microscopisch klein, spinachtig diertje, dat zich meestal ophoudt in de gehoorgang. Met het blote oog zijn ze niet te zien en met de otoscoop, dat is een apparaatje om mee in de oren te kijken, is het vaak ook nog moeilijk.
 
De oormijt leeft in de gehoorgang van oorsmeer en huidschilfers. Zijn aanwezigheid veroorzaakt zoveel irritatie, dat de gastheer extra veel oorsmeer gaat produceren, hetgeen de mijt prima vindt. De oormijt gaat dan eieren leggen, na ongeveer twee weken komen die uit en zo komen er steeds meer. Bij de hond en de kat komt dezelfde oormijt voor. Het komt vaak voor dat honden en katten elkaar besmetten. Er zijn verschillende soorten oormijten. 
 
Oormijt zijn kleine lichtgrijze speldenknopgrootte 'spinnetjes', die leven van restjes van afgestorven cellen van de huid. Ze leven graag in de oren, omdat het daar lekker warm en donker is. De jeuk ontstaat doordat het speeksel en de ontlasting van de oormijt een allergische reactie bij de gastheer veroorzaken. Hierdoor gaan de klieren in het oor meer donkerbruin oorsmeer produceren.
 
Wat zijn de verschijnselen die u ziet:
* Uw huisdier kan met zijn hoofd schudden
* Veelal ziet u dat de oren droog zijn , en er is een donkerbruin-achtig materiaal in de gehoorgang te zien, wat behoorlijk kan reuken.
* Het dier krabt veel aan zijn oren
* Er kunnen wonden aan de oorschelpen ontstaan
* Meestal komt er al snel een bacteriële infectie bij, waardoor de verschijnselen aanmerkelijk in ernst toenemen. Een oormijtinfectie moet behandeld worden, want het gaat nooit vanzelf over.
 
Wat kan uw trimsalon hieraan doen?
Als ik een hond met oormijt in mijn salon krijg stuur ik de klant direct door naar de dierenarts. Ik maak het oor dan niet schoon omdat de dierenarts anders niet meer kan zien hoe erg het oor eraan toe is. Oormijt kan alleen door de dierenarts behandeld worden.
 
Teken
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral in bomen en struiken zitten. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter.
 
Ze leven van bloed dat ze opzuigen bij mensen en dieren. Teken zitten meestal in lage vegetatie, zoals struiken en hoge grassen, en soms ook in bomen.
Tekenbeten komen het vaakst voor als het een beetje warm en vochtig is. Bij temperaturen onder de 5-10 graden Celsius zijn ze nauwelijks actief.
 
Wat kunt uw trimsalon hieraan doen?
Als ik een hond met een teek zie, verwijder ik deze met een speciale tekentang en ontsmet ik de plek met dethol. Verder breng ik de eigenaar op de hoogte zodat hij zijn hond verder kan behandelen.
 
 
 
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint