Hondentrimsalon Vagebond - Voor alle grote en kleine honden
Vachten en hun behandeling
 
Er zijn verschillende honden en dus ook verschillende vachten. De vachten kan je in verschillende vachtsoorten indelen:
 
 
Stokhaar
De stokharige vacht kent 2 lagen. De ondervacht bestaat uit dicht opeen geplant wollig haar. De bovenste laag is langer en steviger. Als de vacht gaat ruien laat de onderwol in een hoog tempo los en valt uit. Bijvoorbeeld de Duitse herder. Om deze hond door de rui heen te helpen kan je deze naar de trimsalon brengen om uit te wollen. De hond wordt door middel van een herderhark uitgewolt. De hark zorgt ervoor dat enkel de wol uit de vacht wordt gehaald en de bovenste laag blijft zitten. Na het uitwollen wordt de hond gewassen waardoor de achtergebleven los zittende haren nog eens worden verwijderd. Na het wassen wordt de hond droog geföhnd en nog eens goed doorgekamt.  
 
Korthaar of gladhaar
Deze vachtsoort bevat korte dekharen en vrijwel geen onderwol. Bijvoorbeeld de Boxer. Deze hond kan je onderhouden door hem eens per week met een rubberen borstel te masseren. Een borstelbeurt is goed voor de bloedcirculatie en de hond gaat er mooi van glanzen. Deze hond kan naar de trimsalon komen voor een lekkere wasbeurt.  
 
Ruwhaar
De ruwhaar bevat een wollige ondervacht en een harde bovenvacht. Deze harde bovenvacht moet geplukt worden omdat het dekhaar los gaat laten zodra de onderwol in de rui is geweest. Deze vachten kunnen geplukt of gestript worden. Deze honden kunnen naar de trimsalon gebracht worden voor te plukken of te strippen. Plukken houdt in dat de volledige bovenvacht eruit geplukt wordt. De hond staat dan  alleen nog in zijn onderwol. Deze honden moeten na 6 tot 8 weken terug naar de trimsalon waar het overige 'wolletje' er nog uit wordt geplukt. Deze honden staan pas na de uitwolbeurt echt strak in hun vacht. Dit plukken moet ongeveer om de 4 maanden. Bekende plukvachten zijn de Airedale, Fox en Welsh terriër. Er kan ook gekozen worden voor het zogenaamde strippen. Dit houdt in dat de bovenvacht niet geheel eruit geplukt wordt. De helft van de vacht wordt geplukt zodat de hond niet 'bloot' in zijn wolletje staan. Bij deze techniek zal de hond wel sneller terug naar de trimsalon moeten komen. Bij het strippen hoeft de hond niet terug te komen voor een uitwolbeurt. Strippen moet ongeveer om de 3 maanden. Bekende stripvachten zijn de Cairn terriër, ruwharige Tekkel, maar ook de rug van de West highland white terriër. Overigens kan strippen bij elke vacht. Na het plukken/strippen wordt de hond ook nog gewassen en geföhnd om vervolgens nog eens na te plukken.  
 
Langhaar
Langharige honden zijn voorzien van lange dekharen en lange onderwol. Bijvoorbeeld de Old englisch sheepdog. Deze honden kunnen voornamelijk naar de salon worden gebracht voor een goede was en borstel/kambeurt. Deze honden worden eerst gewassen en geföhnd om vervolgens ontklit te worden. De pootjes worden eventueel mooi rond geknipt.
 
Krulhaar
Deze vacht valt bijna niet uit, omdat de onderwol in de krullerige vacht blijf hangen. Bijvoorbeeld de Poedel. Deze honden kunnen naar de trimsalon gebracht worden om geknipt te worden. Eerst wordt de hond gewassen en vervolgens droog geföhnd. Tijdens het föhnen worden alle krullen uit de vacht geborsteld. Dit zorgt ervoor dat de hond mooi strak in model wordt geknipt. Deze honden zien we het vaakst terug in de salon, meestal om de 8 of 10 weken. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Verschillende trimtechnieken en de gereedschappen.
 
Borstelen
Borstelen dient om oude en losse haren te verwijderen, haren aaneen te doen sluiten, vuil te verwijderen en talg over de vacht te verspreiden. Borstelen is vooral poetsen en huid massage voordat er klit vorming komt. Borstelen geschiedt in laagjes van onderen naar boven en altijd met de haargroei richting mee.
 
Kammen
*Kammen doe je om klitten op te sporen.
*Onderwol te verwijderen.
*Om parasieten op te sporen.
 
Plukken of trimmen
Plukken is het verwijderen van los zittende dekharen bij ruwharige vachten. De vacht dient trimrijp te zijn om de huid zo min mogelijk te irriteren. Los zittende haren worden met wortel en al verwijderd. Pluk voor pluk en soms haar voor haar worden zo verwijderd.
 
Naplukken of nawollen
Bij plukken wordt de gehele bovenvacht eraf geplukt. De zachte ondervacht blijft staan. Na 6 tot 8 weken kan de achtergebleven wol worden nageplukt.
 
Strippen
Tijdens het strippen van de vacht wordt niet de gehele bovenvacht eruit geplukt. De helft van de vacht wordt geplukt zodat de hond niet 'bloot' in zijn wolletje staan. Bij deze techniek zal de hond wel sneller terug naar de trimsalon moeten komen.
 
Knippen
Met knippen kort je de vacht in met behulp van een schaar. Hier heb je een goede scherpe schaar voor nodig.
 
Effileren
Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar. Dit kan met een dubbel of enkel getande schaar. Effileren gebeurt met de haargroei mee. Men effileert de vacht om een gedeelte vlakker te maken, een gedeelte in te korten of de overgang van lang naar kort haar zo natuurlijk mogelijk te laten ogen. Deze hond op de foto is helemaal geefileerd. Een behandeling gaat als volgt:
 
Zo ben ik binnen gekomen.
 
 
 
 
 
                                                 
 
Eerst ga ik in bad. Hier word ik in de shampoo en cremespoeling gewassen.
 
 
 
 
 
 
Na het bad word ik ingespoten met antiklitspray en daarna word ik weer droog gefohnd.
 
 
 
 
 
 
 
Als ik weer droog ben, wordt ik uitgekamt en vervolgens in model geefileerd.
 
 
 
 
 
 
 
Nu krijg ik nog een parfum op en ben ik weer klaar om naar huis te gaan.
 
 
 
 
 
 
 
Scheren
Bij het scheren kort je de vacht in met behulp van een tondeuse. De lengte van de vacht die blijft staan hangt af van de scheerkop die aangebracht wordt op de tondeuse. Scheren wordt vaak gedaan bij vachten die extreem in de klit zitten, dit wordt ook wel vervilt genoemd.
 
 
Dit is een hond met een vervilte vacht. Helaas zit hier niks anders op dan te scheren.
 
 
 
 
 
 
Bij vervilte vachten moet je heel voorzichtig scheren, omdat de vacht tot op de huid in de klit zit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dit haar komt van de achterpoot af.
 
 
 
 
 
 
 
Uitwollen
Honden die veel haar verliezen kan je versnelt door de rui heen helpen door de coatking en de herderhark. Bij een schotse herdershond gaat 1 of 2x in het jaar de wol loslaten. Op dit moment kan de trimsalon helpen. Een behandeling gaat als volgt:
 
 Zo kom ik binnen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met de herderhark word de loszittende wol uit mijn vacht geharkt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Dit is de onderwol die uit mijn vacht geharkt is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vervolgens ga ik in bad. Door de shampoo lang in te laten trekken komen de laatste restjes wol goed los.
 
 
 
 
 
 
 
Na het bad word ik weer lekker droog gefohnd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na het fohnen word ik nog eens goed uitgeborsteld. Mijn pootjes worden uitgeknipt en ovaal geknipt. Mijn nagels worden geknipt en mijn oortjes schoongemaakt. Hierna krijgt ik nog een parfum op en kan ik weer naar huis.
 
 
 
Ook een Newfoundlander kan naar de trimsalon voor uit te wollen, zijn behandeling gaat als volgt:
 
 
 
Zo ben ik binnen gekomen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Hier wordt ik uitgewold met een herderhark.
 
 
 
 
 
 
 
 
Dit is de wol die eruit geharkt is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hier word ik lekker gewassen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En weer terug droog gefohnd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Als ik weer droog ben word ik nog een keer goed uitgeborsteld. Vervolgens worden mijn poten en mijn buik nog een beetje bijgepunt en kan ik weer naar huis.
 
 
 
 
 
 
Gereedschappen
In de trimsalon worden nogal wat gereedschappen gebruikt, daarom zal ik de gereedschappen beschrijven waar het meest mee gewerkt wordt.
 
Poetsborstels
Poetsborstels halen de losse haren uit de vacht en verdelen de talg over het haar.
 
Rechte penneborstels
Deze borstels worden gebruikt voor langharige honden. De pennen zijn in rubber uitgezet zodat ze kunnen veren.
 
Universeel en slicker-borstels
Deze borstels worden gebruikt voor het uitborstelen en ontklitten van de vacht. Het is een goede borstel voor de krullige vacht zoals de poedel.
 
De grove kam
Deze kam is geschikt voor langharige honden waarbij de klitten opgespoord kunnen worden.
 
Middel/fijne kammen
Deze kammen kunnen gebuikt worden om vachten te ontwollen.
 
Fijne kammetjes
Deze kammen zijn zeer geschikt voor het opsporen van vlooien.
 
Klittenkammen
Deze kam word gebruikt voor het vervilte en verklitte vachten. de mesjes snijden door de klitten heen.
 
Herderharken.
Deze harken worden gebruikt om los komende onderwol makkelijk te verwijderen.
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint